İşletmelerde Beceri Eğitim Nedir?
İşletmelerde Beceri Eğitimi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin 11 ve 12. sınıflarda alanı ile ilgili bir kamu kurumu veya özel kurumda belli bir süre uygulamalı eğitim görmesidir. Buna staj eğitimi de diyebiliriz.
Okulun ilgili koordinatör müdür yardımcısı, alan şefi ve alan öğretmenlerinin çalışmalarıyla öğrencilerin beceri eğitimi yapacakları en uygun iş yerleri belirlenir. Beceri eğitimi başlangıcında okul tarafından 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin belirlediği çerçevede bir sözleşme hazırlanarak öğrenci velisi, iş yeri yetkilisi ve okul müdürü imzalar. Biz buna protokol de diyebiliriz. Böylelikle öğrenci resmi olarak beceri eğitim uygulamasına başlar.
İşletmelerde Beceri Eğitimi Hangi Sınıflarda ve Ne zaman Verilir?
Genellikle işletmelerde beceri eğitimi 12. Sınıfta verilir ve 24 saattir. Okulların başladığı Eylül ayında başlar, okulların kapandığı Haziran ayında biter. Bazı Anadolu Teknik Programı ve Turizm ile ilgili alanlarda beceri eğitimi 11. Sınıfta verilir. Okulların tatil olduğu yaz aylarında yapılır.
Aktif, yani eğitim-öğretimin açık olduğu, dönemlerde beceri eğitimi yapan öğrenciler haftanın üç günü; Pazartesi, Salı, Çarşamba veya Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri uygulama eğitimi görmektedirler.
Beceri eğitimi öğrencisi, staj dosyası adı verilen dosyaya işyerinde yaptığı işleri alanın gelişim tablosu doğrultusunda her gün işler. İlgili koordinatör öğretmen tarafından her hafta inceler. Eğitim sonunda da yapılan beceri eğitimi sınavıyla birlikte dosya puanlanarak öğrenciye not verilir.
Öğrencinin sigortası SGK'ya okul tarafından bildirilmektedir. Öğrencinin sigortası okul tarafından ödenir. Bu ödeme sadece sağlık güvencesi içindir. Emeklilik primini kapsamaz.
İşletmelerde Beceri Eğitim Yapan Öğrencileri Kim Takip Eder?
Beceri eğitim yapan öğrencilerinin iş ve işlemlerinin takibi için okul tarafından alanın öğretmenlerinden biri görevlendirilir. Görevlendirilen öğretmene koordinatör öğretmen olarak tanımlanmaktadır.
Koordinatör öğretmen, öğrencilerin işe gidiş-çıkış saatleri, iş yerinde yaptıkları işleri, usta öğreticiyle olan çalışmalarını, devamsızlığı, staj dosyası ve benzeri durumlarını takip yapar ve çalışmalarla ilgili haftalık ve aylık raporları okula sunar.
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Meslek lisesi öğrencileri için staj yapmak son derece faydalı bir öğretimdir. Öğrenciler daha lisedeyken iş koşullarını görmekte, iş hayatına hazırlanmakta ve en önemlisi öğrendikleri bilgileri iş ortamında uygulayarak becerilerini daha fazla geliştirmektedirler. Staja giden öğrenciler iş hayatına diğer yaşıtlarındaki arkadaşlarından bir adım önde başlamaktadırlar. Meslek bölümü öğrencileri hem okula giderek eğitimine devam etmektedir hem de çalışarak kendilerine maddi bir destek sağlamaktadırlar.
Öğrencilerin yaptıkları beceri eğitimden aldığı notlar karne ve diploma notlarını da etkilemektedirler. Öğrenciler çalışmalarından dolayı devamlı beceri eğitiminden Yüksek notlar almakta ve bu da not ortalamalarını yükseltmektedir.
Meslek bölümü öğrencileri gördükleri eğitimleri mutlaka uygulamak zorudadırlar. Çünkü bu eğitimler uygulamaya dayandığı için uygulanmadan öğrenilmesi mümkün olmamaktadır. Mesela yiyecek içicek hizmetleri alanında okuyan bir öğrenci derslerde ne kadar eğitim alsa da uygulamalı olarak yemek ve benzeri uygulamaları yapmadan mesleğini iyi bir şekilde öğrenemez. Bu öğrenci ne kadar çok uygulama yaparsa mesleğinde okadar çok başarılı olur.
Bu nedenlerle staj yapmanın yani beceri eğitimini önemi son derece önemlidir ve mutlaka uygulanması gereklidir.
Adres:
ZAFER MH. YILDIRIMBEYAZIT CD. BAKİ SK. NO3 YENİBOSNA BAHÇELİEVLER İSTANBUL 34194
Telefon
0 212 551 22 64